Članek

»Praznovanje v mestu Sanktpeterburku miru, sklenjenega s Turško imperij-o po Njegovi svetlosti knezu Aleksandru Aleksadrovičn Prozorovskem«, na drugi strani pa recept, kako se pripravlja »dekokt«, prekuhana pijača zoper prsne bolezni z naslednjo pripombo: »To podučenje je bilo dano generalovi ženi Praskovji Feodorovni Saltykovi od rešpreštarja cerkve živoprvotne sv. Trojice, Feodorja Avksentjeviča«.

Zopet na drugi strani teh bukvic se je brala politična novica tele vrste: »O francoskih tigrih so v zadnjem času nekaj utihnili.« Takoj za to novico pa je stala beležka: »V Moskovskih novicah je rečeno, da je umrl gospod premier-major Mihail Petrovič Kolyčev. Nemara da je bil to sin Petra Vasiljeviča Kolyčeva?« Lavreckij je našel tudi nekaj starih koledarjev in sanjskih bukev in pa skrivnostno literarno delo go-spoda Ambodika. Mnogo spominov so v njem vzbu-dili že davno pozabljeni, a sedaj zopet tako znani mu: »Simboli in. Emblemi«.

V toaletni mizici Glafire Petrovne je našel Lavreckij majhen zavitek, povezan s črnim trakom, zapečaten s črnim pečatnim voskom in položen čisto na dno predala.

V zavitku sta ležala z licem na lice dva pastelna portreta, in sicer portret njegovega očeta, kakršen je bil v mladih letih, z meh-kimi kodri, usipajočimi se inu na čelo, s podolgastimi, sanjavimi očmi in napol odprtimi usti; ob tem pa skoraj zabrisan portret blede ženske v beli obleki in z vejico belih vrtnic v roki.

Plemiško gnezdo; Ivan S. Turgenjev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *