Francoska solata

francoska-solataSte tudi vi ljubitelj majonezne solate z zelenjavo? Ste vedeli, da francoska solata, ki se običajno naredi iz majoneze, kuhanega krompirja, graha, korenja, jajc in kumaric, sploh ni francoskega izvora? Prvič je bila namreč predstavljena konec 19. stoletja v Moskvi in je torej ruskega izvora, zaradi česar je v svetu poznana kot ruska solata oz. Olivier Salad, saj jo je v svoji moskovski restavraciji prvič predstavil francosko-belgijski kuhar Lucien Oliver. V naših krajih je francoska solata največkrat na mizi med novoletnimi prazniki.

Obstaja več variacij francoske solata. Poleg originalne pa je najpogostejša tista, ki ne vsebuje kuhanega krompirja. Ta verzija je zaradi tega veliko bolj primerna za večdnevno uživanje francoske solate. Jaz jo običajno naredim tudi brez jajc, skratka samo tako, da sesekljam kisle kumarice, do mehkega skuham rdeče korenje in ga potem narežem na majhne kvadratke, grah pa kupim že pripravljen in sicer obvezno mladi grah iz pločevinke. Vse sestavine potem zmešam skupaj z majonezo, začinim s soljo in poprom ter dodam nekaj kapljiv limoninega soka.

Namesto kupljene zelenjave lahko francosko solato naredimo tudi tako, da kupimo zamrznjeno zelenjavo, ki jo nato na hitro pokuhamo v vreli vodi. Jajca za francosko solato morajo biti trdo kuhana, kar pomeni, da se morajo kuhati vsaj 8-10 minut. V kolikor ste velik kuharski navdušenec se boste tudi priprave majoneze lotili sami. V tem primeru boste potrebovali olje, rumenjake, gorčico, limonin sok, sol in poper. Ker se lahko priprava majoneze tudi ponesreči in ker operiramo tudi s surovimi jajci, se jaz vedno raje odločim za nakup majoneze v trgovini. Všeč mi je tista iz vrečke (ne iz tube), ki je posebej namenjena izdelavi francoske solate.

V kolikor ne boste pri večerji pojedli celotne francoske solate, jo morate shraniti na hladnem. V hladilniku jo lahko imate do 3 dni. Želim vam veliko užitkov ob kulinaričnih užitkih pri katerih vas bo spremljala francoska solata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *