Dobrega ležišča ne zamenjam za nič na svetu

lezisceKot vsakemu športniku, se je tudi meni že pripetilo, da sem se po napornem dnevu tekem naslednje jutro zbudil v hotelski sobi, in se skoraj nisem mogel premakniti. Ne, to ni bil znak utrujenosti telesa, saj športniki tudi s športno prehrano poskrbimo za dobro regeneracijo. Razlog za slabo jutro je bil, da hotelska soba kljub siceršnji urejenosti ne nudi primernega ležišča.

Za marsikoga, in tako tudi zame, predstavlja slabo jutro tudi slab dan. Kljub ogrevanju in raztezanju telesa še pred zajtrkom, je posledice vpliva slabega ležišča namreč precej težko odstraniti, saj je telo čas počitka, ki je trajal denimo osem ur, preživelo v neprimerni legi. Trpele so vezi, mišice in okostje. In kadar ne gre za obisk enodnevnega tekmovanja temveč za več dni trajajoči turnir oziroma športni miting, je to lahko razlog za doseganje slabih uvrstitev.

Prav zaradi tega smo športniki na kakovost ležišča nekoliko bolj občutljivi kot drugi ljudje, in prav zato so med nami pogovori o posteljah in ležiščih nekaj povsem vsakdanjega. Če potuješ na tekmo v določen kraj, se pri drugih športnikih pozanimaš, v katerem hotelu so spali in kakšne so bile postelje. Kadar referenca ni dobra, skušamo tako vplivati na izbor hotela, kadar to ni možno (in organizacija ni v domeni kluba, temveč državne reprezentance), pa si v svoje potovalne torbe za vsak slučaj pripravimo tudi blazine. Bolje je namreč spati na tleh, zgolj na blazini, kot pa na postelji, ki telesu med ležanjem ne nudi zadostne opore.

Se vam zdi, da športniki pretiravamo? Moj odgovor je, da ne. Dobrega spanca in počitka namreč ne more odtehtati nič na svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *