Zakaj je potrebno obrezovanje sadnega drevja?

obrezovanje sadnega drevjaVsako drevo potrebuje ustrezno skrb, zato, da lahko uspeva. Sploh, če od drevesa pričakujemo določene sadeže. Vemo, da nam bo drevo dalo tisto, kar mu ponudimo. Torej, obrezovanje sadnega drevja (več informacij dobite s klikom na povezavo https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-sadnega-drevja/) je nujno, če želimo lepe in zrele sadeže.

Čeprav se nam mogoče zdi, da je obrezovanje enostavno opravilo, pa vendar ni. Gre za zahtevno opravilo, ki resnično zahteva veliko znanja, saj lahko z neprimernim obrezovanjem ustvarimo veliko škode. Pravzaprav več škode, kakor če bi ga pustili samostojno rasti. In je zato pomembno, da v prvi vrsti za obrezovanje skrbi strokovnjak, kateri bo imel prave pripomočke za obrezovanje in tudi primerno znanje, da bo drevo še naprej zdravo in bo rojevalo lepe sadeže.  Obrezovanje sadnega drevja je torej naloga, katero naj opravi nekdo, ki deluje na tem področju in nam lahko nudi zanesljive rešitve pri obrezovanju.

Drevo raste v višave, razvija močne krošnje in se zgosti, kar lahko povzroči problem pri dozorevanju sadežev, zato je potrebno vse odvečne veje odstraniti, redčiti krošnjo, ga skrajšati, ipd. Gosto listje lahko drevesu povzroči ogromno škode z raznimi boleznimi in žal v tem primeru od drevesa ne moremo pričakovati čudežev in sadežev.

Vas zanima kako poteka obrezovanje oreha?

Pravilno obrezovanje sadnega drevja tako prinaša ogromno koristi. Zelo pomembno je razvoj glavnih močnih vej, ki bodo prenesle tudi večje teže sadežev in poskrbele, da bo to ostalo na drevesu, dokler se sami ne odločimo drugače. Če obrežemo, pomeni tudi, da omogočimo, da sončni žarki prodrejo do plodov. Ti pa potrebujejo sonce. In, kar je najpomembnejše, da si zapomnimo, je to, da so obrezana drevesa (primerno in ustrezno) vzrok za zdravje drevesa, posledično tudi večjih plodov, ki so celo boljšega okusa.

Z enostavnimi ukrepi lahko tako storimo veliko, ne samo za drevo, pač pa tudi zase, saj nam bo to zagotovilo okusne in sončne sadeže vsako leto.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *