Otroška kolesa lahko vsebujejo tudi ročko za pomoč otrokom pri učenju kolesarjenja.

Vsak začetek je težak in to velja tudi za kolesarjenje. Res je, da se otroci zelo hitro učijo, a osvojiti ravnotežje nikakor ni mačji kašelj, vendar o nas zahteva kar nekaj znanja. Ko se starši odločijo in otroku kupijo otroško kolo, pomeni, da želijo, da se nauči vožnje. Prvi koraki vedno potekajo s pomočjo pomožnih koles in ta začetek je še dokaj lahek in prijeten. Kdo neki se ne bi znal peljati s kolesom, ki ima šriti kolesa.

Pravo učenje se začenja šele, ko je potrebno kolesa umakniti in osvojiti raznotežnje ter ga znati ohraniti. Tukaj pa se mnogim zatakne. Ni ga korenjaka, ki bi se že prvih par metrov peljal samostojno. V tem času starši otroku pomagajo na različne načine. Nekateri ga držijo, spet drugi dokupijo ročko s pomočjo katere otroku nezavedno dajejo podporo. Sicer je ta korak nekoliko težji, a z vidika očenja veliko lažji kakor bi lahko pričakovali.

Otrok nima občutka, da ga starši usmerjajo in držijo, zato se trudi, da bi peljal čim bolj ravno in da bi lahko čim bolj obdržal ravnotežje. Če otrok še ne obvlada vožnje s kolesom, je smiselno, da mu damo ščitnike za kolena in komolce. Tako lahko pade in se ne bo poškodoval. Otroško kolo, ki je primerno za začetek učenja je nekje 12 colsko, vendar v primeru, da je vaš otrok star dve leti ali tri. V kolikor je starejši je smiselno kupiti večje kolo, torej 14 colsko kolo. Na to katero kolo boste kupili pa v veliki meri vpliva tudi velikost otroka, če je otrok večji, se kupi večje kolo, če pa je otrok nižje rasti, pa se lahko kljub višji starosti začne učiti z manjšim.

Vsa otroška kolesa so vizualno zelo prikupna, saj imajo različne motive, dekliška imajo celo dodatne košare, pentlje in še kaj. Vendar slednji dodatki nikakor ne smejo biti merilo, da se odločite za neko kolo, še vedno mora biti na prvem mestu otrokova varnost in seveda funkcionalnost kolesa. Vselej kupite otroku kolo, ki je primerno glede na njegovo višino in težo. Mnogi naredijo napako, ker kupijo otroku večje kolo, saj menijo, da je to zanj bolje, saj ga bo lahko uporabljal dalj časa. A žal je to zanj samo slabše. Kolo bo res imel dalj časa, a se bo težje naučil pravilne vožnje. Predpostavljamo pa, da je vsakemu staršu pomembno, da se otrok čim hitreje nauči pravilne vožnje. Prav tako bo otroško dolo moralo imeti dalj časa pomožna kolesa, saj otrok ne bo segel do tal. Enako se dogaja s podarjenimi kolesi, ki so pogosto prevelika in se otrok ne more naučiti pravilne vožnje. Lepo je, da je otrok prejel podarjeno kolo, nikakor pa ni prav, da ga sedaj ne more pravilno uporabljati oziroma je prikrajšan za prijetno samostojno vožnjo. Starši včasih naredijo tudi nepremišljene in nerazumljive poteze, katere lahko kasneje tudi obžalujejo.

Otroška kolesa naj bodo vselej primerna za otrokovo starost, višino in težo, saj bo lahko samo tako otrok osvojil pravilni način vožnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *