Otroška oblačila naj bodo najprej udobna

otroska-oblacilaDovolite otrokom, da so najprej otroci, zato naj jih otroška oblačila ne ovirajo pri igri. Za lepa in neudobna oblačila bo že še čas tudi v kasnejših letih, ko pa so majhni in jim največ na svetu pomeni igra, pa naj jih oblačila pri tem ne ovirajo. Otroci se pri igri umažejo, kakšno oblačilo tudi raztrgajo, a se pri tem naučijo novih spretnosti in doživijo nove izkušnje. Če se bodo dobro počutili v svojih oblačilih, bodo lahko resnično uživali svoje otroštvo. Otroška oblačila, ki otroke ovirajo pri gibanju motijo razvoj njegovih sposobnosti in samo aktivnost pri igri. Gibalne spretnosti so ene najpomembnejših spretnosti, ki jih morajo otroci osvojiti in so nadvse pomembne za otrokov gibalni in mentalni razvoj. Z oblačili, ki gibanje pretirano ovirajo lahko celo povzročimo poškodbe živčnih končičev ali težave pri razvijanju socialnih stikov.

Čeprav se vam otroška oblačila zdijo le nujno zlo, se pravzaprav pogosto ne zavedamo kako močno vplivajo na otroška življenja. Dokler otroci ne razvijejo občutka za sebe kot posameznike, potrebujejo občutek pripadnosti skupini, zato si želijo biti podobni drugim. Če jih z oblačili izločimo iz skupine v kateri se gibljejo, lahko to vpliva na njihovo samopodobo. Občutek sprejetja v skupino je največji dosežek za otroke, zato tega ne smemo spregledati.

Otroci, ki se dobro počutijo v svojih oblačilih se bodo bolj vključili v igro, bodo bolj družabni in si bodo bolj upali izkusiti različne igre in pridobili raznovrstne izkušnje. Tako bo tudi njihova čustvena zrelost veliko bolj starosti primerna.

Otrokom ni pomembno kakšno znamko oblačila nosijo, le da so oblačila lepa in živahnih barv. Izberite takšna otroška oblačila, da so na otip prijetnega občutka, so iz pretežno naravnih materialov in primerna starosti otroka. Ko otroci dopolnijo 3 ali 4 leta jih lahko vključite v nakupovanje in jim ponudite na izbiro, katero barvo ali model bi želeli nositi. Vsi otroci pri tej starosti morda ne bodo želeli sodelovati, nekaterim pa bo to v veliko veselje. Starejši otroci imajo lahko že zelo izdelane želje in specifične stile, a se zavedajte, da vse morda ni primerno za njihovo starost. Še vedno ste starši tisti, ki imate zadnjo besedo, zato lahko kakšno izbiro otrok tudi zavrnete in ponudite oblačila, ki se vam zdijo primernejša.

Otroci zelo hitro rastejo, zato to upoštevajte pri nakupu oblačil, če želite, da bodo oblačila v uporabi več kot le nekaj kratkih tednov. Pri nakupu upoštevajte tudi, da se otroška oblačila iz naravnih materialov pri pranju tudi malo skrčijo, da vam potem ne bo žal, ker niste izbrali malo večje številke. Če boste nakupovali pametno, bodo oblačila uporabna in funkcionalna dalj časa. Otroci bodo zadovoljni, da ne rabijo menjati svoje stila čisto vsak mesec, hkrati pa bo manj trpela tudi vaša denarnica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *