Vzglavniki za otroke

vzglavnikKer naj bi bila otroška sobica pisan svet domišljije, je potrebno v njej poleg pohištva poskrbeti tudi za primerno dekoracijo in hišni tekstil. To pomeni, da je treba izbrati tudi primerno posteljnino in posteljne prevleke, poleg vzglavnika za spanje pa nam lahko pri opremljanju pomagajo še okrasne blazine oziroma vzglavniki, ki so ponoči namenjeni spanju, podnevi pa dekoraciji ali celo igri.

Če so tudi vam všeč vzglavniki in imate radi, da je otroška postelja z njimi dobro obložena, potem je treba v prvi vrsti ločiti med tistimi, ki so namenjeni igri,in onimi, ki so namenjeni spanju. Vzglavniki namenjeni spanju, naj bodo v prvi vrsti prilagojeni otrokovi velikosti. Če otroku namenite vzglavnik za odrasle, ki je izdelan iz pene in tako prilagojen dobri podpori hrbtenice, bo ta za otroka previsok. Spanje na njem ne bo udobno, saj bo pod vratom vzglavnik preveč izbočen. Prav tako naj bo vzglavnik, ki je namenjen spanju čez dan vedno prekrit s posteljnim pregrinjalom, da se ne bo prehitro umazal. Škoda bi bilo, da bi otrok zvečer kožo svojega obraza položil na prevleko, po kateri je čez dan skakal, jo metal po tleh ali na njej sedel.

Povsem drugače pa velja za blazine, namenjene igri. Te blazine oziroma vzglavniki naj bodo položeni na vrh postelje, da lahko otrok hitro poseže po njih tudi takrat, ko želi na katerem sedeti na tleh ali si z njim podpreti ramena, kadar v postelji bere ali se druži s prijatelji v pogovoru. Te blazine so prav tako lahko nekoliko bolj domiselne – z raznimi poslikavami, ki spodbujajo k igri, ter različnih oblik. Najbolje je, da se ujemajo s splošno dekoracijo sobe, seveda pa jih lahko sezonsko tudi zamenjate oziroma jim vsake toliko namestite nove, sveže prevleke – ja,tudi prevleke okrasnih blazin je treba oprati, da so čiste, brez madežev in brez prahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *