Hernija medvretenčne ploščice

hernijaHernija je med prebivalstvom poznana kot problem, ki se pojavlja v hrbtenici. Z drugimi besedami je to stisk živcev med vretenčnimi ploščicami in te potem povzročajo grozne bolečine. Pa vendar ne bomo mi danes govorili o tovrstni herniji ampak o eni drugačni… Se vam kaj sanja o čem govorim? Govora je seveda o herniji (http://www.hernija.com/) oziroma kili, z drugimi besedami.

Kila je izbočenje dela črevesa skozi šibki del trebušne stene. Običajno mesto nastanka je v predelu, kjer je mišičje trebušne stene oslabelo. Zvišan pritisk v trebušni votlini ob dvigovanju bremen, vztrajnem kašlju ali napenjanju med iztrebljanjem povzroči razmik oslabelih mišic, skozi katere se izboči kila. Ta lahko vsebuje maščobno tkivo ali del črevesa. Kile so pogoste pri moških, ki opravljajo težka fizična dela.

Kako pa mi samo ugotovimo, da gre z kilo? Največkrat bolnik sam opazi, da se mu med dvigovanjem težjih bremen ali kašlju nekaj izboči v dimljah. Pojavi se lahko bolečina, ki navadno popusti, ko preneha z aktivnostjo in izboklina se umakne nazaj. Zdravljenje je operativno. Ko pa žal operacija ni mogoča pa imamo še eno možnost… Kilni pas.

Uporaba kilnega pasu ne odstrani vzroka kile in težav, pride pa v poštev v skrajnem primeru, kadar operacija zaradi splošnega stanja bolnika ni mogoča. Kilni pas je potrebno pravilno namestiti, nikakor ne sme pritiskati na kilno vrečo, če je vanjo zlezlo črevo, saj lahko pride do odmrtja črevesne stene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *