Kaj so krčne žile?

Ko omenimo krčne žile, mislimo na otekle in nabrekle vene, ki so pogosto vijugaste in modre barve. Na prvi pogled so podobne mreži, ki jo splete pajek, zato lahko njihova prisotnost moti estetskost nog. Toda brez skrbi, krčne žile je mogoče pozdraviti in se jim s prilagojenim načinom življenja celo izogniti.

Vene imajo v našem organizmu pomembno vlogo, saj se po njih vrača deoksigenirana kri v srce in pljuča. Gre za kri, ki je naše telo že obkrožila in ne vsebuje več kisika. Težave se pojavijo, ko pride do bolezni venskega ožilja, med katere sodijo tudi krčne žile. Ker so lahko prirojene, preverite, ali jih ima kdo v vaši družini. V tem primeru je najbolje, da opustite škodljive navade in poskusite stvari, ki preprečujejo nastanek krčnih žil.

Ena in pogosto najbolj priljubljena rešitev je uporaba kompresijskih nogavic, ki izboljša prekrvavitev ožilja in zmanjša bolečino, ko so se krčne žile že pojavile. Blagodejno delujejo tudi različne kopeli, ki jih lahko izvajate medtem, ko gledate televizijo, zato vam izvajanje ne bo vzelo veliko časa. Nekateri so tudi mnenja, da je pomoč pri krčnih žilah jabolčni kis, ki ga kot obkladek ovijete okrog prizadete okončine. K nastanku ogromno prispevata dolgotrajno stoječe delo in tudi dolgotrajno sedenje, zato si poskušajte med stojo ali sedenjem vzeti čas, da se razgibate. Če ste prepričani, da vam nastajajo krčne žile, obiščite zdravnika, saj obstajajo tudi temu namenjena zdravila v obliki krem. Vendar kljub vsem naštetim predlogom še zmeraj najbolj pomaga uporaba kompresijskih nogavic, kar je tudi dokazano. Vsekakor poskušajte storiti vse, da se krčnim žilam izognete. Saj veste, kaj pravijo – bolje preventiva, kot zdravljenje.

Potrebno je še omeniti, da se najpogosteje pojavljajo po tridesetem letu starosti, pogostejše pa so pri ženskah, predvsem pri tistih, ki so večkrat rodile in so zato najbolj rizična skupina za nastanek te neprijetne in boleče nadloge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *